miercuri, 20 februarie 2008

Stirea zilei 20/feb/2008

Eveniment spectaculos în această noapte: eclipsă totală de lună!

Eclipsa totală de lună va începe la ora 2:34, când Luna va intra în penumbra Pământului.


După primele 10-15 minute, se va putea observa cum partea din stânga a discului lunar va deveni mai palidă. Maximul eclipsei se va produce la ora 5:25, când culoarea Lunii va fi portocaliu-cărămizie.
Luna va fi foarte bine poziţionată pe cer, chiar lângă planeta Saturn, care va fi şi ea vizibilă în această noapte. Următorul fenomen astronomic similar se va produce abia în 15 iunie 2011.
Cu ocazia eclipsei, observatorul astronomic din Bucureşti va avea program special: va fi deschis între 21.00 şi 6.00.
În tradiţia populară, eclipsele sunt întotdeauna legate de întâmplări negative. Cei care cred în poveştile cu vârcolaci şi-au uns cu mir toată ziua ferestrele şi uşile.
Eclipsele au constituit pentru civilizaţiile străvechi un motiv de înfricoşare, mitologia fiind singurul refugiu. Oamenii au văzut în aceste fenomene semne de secetă, distrugere şi boli sau crime săvârşite de animale fabuloase. În multe ţări s-a crezut că animale supranaturale vin să atace Soarele şi Luna.
Înfricoşaţi de orice manifestare a elementelor naturii - fulgere, erupţii vulcanice, cutremure - strămoşii noştri căutau şi găseau de multe ori explicaţii foarte „interesante” pentru a motiva producerea lor. Dacă omul primitiv considera aceste manifestări ca fiind ale unor zeităţi sau ca pe nişte pedepse pentru faptele, acţiunile lor, nici după trecerea timpului oamenii nu s-au lepădat de această frică.

La sate, superstiţia era aceea care dicta explicaţia. În afară de temerea calamităţilor, oamenii credeau că, atunci când era eclipsă totală de Lună sau de soare, ”dracii sunt vinovaţi, că vin şi-o fură de pe cer”, sau dacă eclipsa era parţială, vinovaţi se făceau vârcolacii, care ”mănâncă luna” ( sau soarele, după caz ). Sigur, evenimentul respectiv era socotit şi ca o ”pedeapsă de la Dumnezeu pentru păcatele oamenilor”.

Poporul numeşte eclipsele întunecimi de Soare sau de Lună. Vârcolacii sunt cei care mănâncă Luna, generând eclipsele. Ei apar din copii nebotezaţi sau sunt fii unor părinţi nebotezaţi. Se mai spune şi că vârcolacii apar dacă se mătură gunoiul înspre Soare, la asfinţit, sau dacă cel care mestecă mămăligă dă cu făcăleţul în foc.Alte credinţe afirmă că atunci când femeile torc noaptea fără lumânare, pe firele toarse stau varcolacii, care ajung astfel la Lună sau Soare, rupând cu dinţii din ele. Dacă firele se rup, vârcolacii îşi pierd puterea.Luna nu dispare complet în timpul eclipsei pentru că e mai puternică decât varcolacii şi, dacă aceştia ar mânca-o în întregime, s-ar sfârşi lumea. De aceea, ţaranii fac zgomot, trag cu puşca, cântă la diverse instrumente, trag clopotele, toate astea pentru a speria vârcolacii. În general, se consideră că eclipsele prevestesc calamităţi, războaie etc.
Pretutindeni, eclipsele au constituit prilejul unor ceremonii rituale. Potrivit unei credinţe străvechi, în timpul eclipselor se luptă Soare şi Luna, dar lupta este periculoasă pentru oameni. Luptătorii trebuie despărţiţi, iar pentru asta privitorii dau frâu liber unui vacarm de nedescris. În Mesopotamia, oamenii aprindeau făclii pentru a încerca să reaprindă astrul stins.

Niciun comentariu: